Forum

Je eerste Android toestel instellen met je bestaand gmail adres (Deel 2)  

 
Member Admin

Android Handleiding

Deel 2

De eerste stapjes

In deel 1 heb ik je laten kennismaken met de basis toetsen. Deze gaan nog regelmatig aan bod komen in dit en volgende hoofdstukken.

Nu beginnen de iets moeilijkere stappen. Aangezien dat Android door Google is overgenomen heb je, om van je apparaat volop gebruik te maken een Google account nodig. Dit is meestal een e-mail adres van Google zelf, maar je kan je ook je eigen email adres gebruiken zoals bijvoorbeeld Telenet ,Proximus, hotmail of live-mail. Je kan je dan ook aanmelden op de google diensten met dit email adres.

Maar tijdens de registratie hiervan, kom je terug op het invulveld om een nieuwe Gmail aan te maken. Dus meld je dan aan met bijvoorbeeld je telenet adres, dan schakelt deze over naar het nieuw gemaakte gmail adres.

Met dit email adres kan je dan ook alle Google diensten gebruiken, en je hoeft maar 1 e-mail adres te onthouden.

Ben je in het bezit van een computer en heb je nog geen e-mail van Google, dan heb ik een stappenplan geschreven hoe je een gmail adres kan aanmaken op de computer. Dit vind je op de volgende link die ik hierachter plaats. Een gmail adres aanmaken

Dit kan echter ook op je Android toestel gedaan worden , en zal ik je hier later ook tonen.

Heb je jouw toestel nog in de verpakking zitten, en wordt het voor de éérste keer aangezet, dan zijn de stappen een beetje verschillend dan wanneer je al hebt zitten experimenteren,met je tablet of smartphone.

Hier ga ik dus de verschillende opties laten zien. En vanaf nu ga ik je gmail adres ook gewoon benoemen als je “Account”

Je eerste Android apparaat instellen met je bestaande account.

Elk merk en elke Android versie heeft zijn eigen beginscherm tijdens het opstarten.

Bij vele toestellen krijg je al direct de optie om je toetsenbord in te stellen. In de volgende afbeelding heb ik dit rood omcirkeld. Ik heb er ook een zwarte pijl bijgezet, en je ziet daar een soort van omgekeerd driehoekje. Als je daar op drukt kan je het land en gelijk ook het toetsenbord instellen. Dit staat meestal al op de juiste instelling, is dit niet het geval kan je dit hier doen.

Ben je dit vergeten of krijg je dit scherm helemaal niet te zien, geen zorgen dit later nog ingesteld worden.

Om de afbeeldingen te vergroten hoef je er gewoon op te klikken of te duwen, om terug te gaan klik op de Esc toets. Op een Android toestel klik je op de terug toets.

01 Welkom

Hier druk je op kader met de gele tekst “Aan de slag”
De volgende afbeelding krijg je ook niet op elk apparaat te zien. Misschien is er al een kaart aanwezig, of het toestel is niet voorzien om met een simkaart te werken.

02 Sim kaart

Hier gaan we verder dus duw op overslaan. “Rood omcirkeld” Je kan altijd als je iets vergeten was, in een vorig venster, een stap terug keren door op de terug pijl te duwen. “Groen omcirkeld”

Is dit je eerste toestel waar je mee gaat werken, dan moet je de tweede optie kiezen. De omschrijving kan afhankelijk van het merk of de versie van je toestel iets afwijken van mijn afbeeldingen. Je gaat hier een nieuw apparaat instellen met een bestaande account.

03 Keuze

Klik of duw daarom op de rood omcirkelde tekst, “Instellen als nieuw apparaat”.

Bij sommige toestellen krijg je volgend venster eerder te zien. Om verder te gaan met het instellen, moet een verbinding me het internet actief zijn.

04 netwerk keuze

Dus heb je thuis internet, dan moet je in deze lijst de naam van jouw netwerk zoeken.

Bij mensen die Telenet hebben, zal je netwerk er uit zien als volgt “telenet- 123A4” Proximus klanten zien er ongeveer zo uit “Wifi-2,4-1226”

Bij Proximus vindt je dit ook achteraan op je modem, en Telenet klanten hebben een geel boekje met alle gegevens.

En er zijn natuurlijk nog andere providers zoal scarlet, orange en andere, normaal gesproken heeft de installateur van je internet jouw die gegevens bezorgd. Een andere optie is internet via je simkaart, maar dan moet mobiel internet geactiveerd zijn.

Maar je hebt zeker internet nodig om de registratie te kunnen voltooien.

Is er echter geen mogelijkheid om te verbinden met het internet, kan je nog altijd terecht (na een gratis registratie) in één van de 11 webpunten in Antwerpen, waar er gratis Wi-Fi voorhanden is. ww.webpunt.be

Woon je niet in Antwerpen, dan zal je op zoek moeten gaan naar een plaats waar Wi-Fi beschikbaar is. Zo zijn er bijvoorbeeld veel horeca gelegenheden waar je van het internet gebruik kan maken. Er zijn op talloze plaatsen ook internet cafés beschikbaar, er zal altijd wel iets in de buurt zijn om op het internet te kunnen gaan.

Het volgende scherm voert na het verbinden met je netwerk nog even een controle uit.

05 Netwerk controle

Ter herinnering: ben je in de vorige stappen ergens iets vergeten, druk op het pijltje om één of meerdere stappen terg te keren. (Groen omcirkeld)

Nadat je bent verbonden met het internet, ga je in het volgende scherm terechtkomen.

Uw account toevoegen.

Je merkt dat in de onderstaande afbeelding geen toetsenbord te zien is. Dit is normaal en om goed te kunnen lezen wat er allemaal op een display te zien is.

07 Toevoegen bestaande account

Om je toetsenbord te gebruiken klik je in een veld waarin je iets zou willen schrijven, en automatisch komt dit dan te voorschijn. Wil je dit even terug weg, dan klik je op de terug toets (zie ook handleiding deel 01)

Dus het veld waarin staat “E-mailadres of telefoonnummer” (Rood omcirkeld) daar duw je op, het toetsenbord verschijnt en dan vul je jouw bestaand e-mailadres in. (Zie afbeelding hieronder)

Klik of duw op een afbeelding om deze in een groter formaat te bekijken. Om terug te keren druk op de terug toets.

08 Toevoegen keyboard zichtbaar

Klik daarna op volgende.

Nu kom je in een venster terecht waar je uw wachtwoord moet invullen. Let op! hier moet je GEEN nieuw wachtwoord maken, maar het wachtwoord van je bestaande account invullen.
Klik daarna op Volgende (Rood omcirkeld)

09 Wachtwoord

In het volgende venster hoef je niet veel te doen, alleen rechts onder op accepteren klikken. (Rood omcirkeld)

10 Akkoord

Het volgende scherm zal niet op elk toestel te zien zijn, maar dat maakt ook niet zo veel uit. Dit is gewoon een interne controle van jouw ingevulde gegevens.   Als je dit scherm ziet klik dan op volgende. (Rood omcirkeld)

11 Controle

Nu gaan we in de services terechtkomen. Hier kan je back-ups instellen, je wachtwoorden laten onthouden van je wi-fi verbindingen en nog meer. 

12 Services in of uitschakelen

Je kan naar mijn mening dit best allemaal inschakelen. Dit is vooral handig als je een nieuw toestel aanschaft, dan heb je veel minder werk om je Android opnieuw in te stellen. 

Staat dit naar je wensen ingesteld, druk dan op volgende.

Nu komt er een heel belangrijk deel, de beveiliging van uw toestel. Je hebt bij de meeste toestellen de keuze uit 3 beveiligings-opties.

De minst veilige is het patroon. Dit is natuurlijk veel beter dan geen beveiliging, en op zich redelijk veilig, maar ik zou dit nooit kiezen voor mijn eigen toestel. Soms kan dit achterhaald worden door de vegen die op je toestel achterblijven, vooral omdat je het soms enkele keren moet herhalen vooraleer je in je toestel bent, en er ook beduidend minder combinaties mogelijk.

Dan heb je pincode. Hier heb je al een redelijke beveiliging. Als je berekent hoeveel combinaties je kan maken, 10^4 = 10,000 combinaties, dan zit je al vrij goed. Dit gebruik ik zelf ook.

Tot slot het wachtwoord. Dit is de beste beveiliging, op voorwaarde dat je met verschillende tekens werkt.

Voorbeeld: Als je de speciale tekens niet meerekent, alleen cijfers en letters gebruikt. En je zou maar 4 tekens lang gebruiken, dan kom je op 36^4 = 1.679.616 combinaties. Gebruik je 8 tekens, 36^8 dan zijn dit 2.821.109.907.456 mogelijke combinaties. Hoofdletters nog niet meegerekend.

Dit maar even als extra informatie, ik vond dit leuk om je dit nog te laten weten.

We houden het nu gewoon even bij de pincode.

 

13 beveiliging

Je drukt op de rood omcirkelde tekst “Pincode”

De volgende afbeelding is ook niet op elk toestel van toepassing, meestal wordt de pincode enkel gebruikt als je toestel reeds opgestart is.

14 beveiliging extra

Er zijn echter modellen die een stapje verder gaan, en ook een pincode vereisen bij het opstarten. Ik raad aan als deze optie voorhanden is, deze zeker te gebruiken.

Hoe dan ook, kom je terecht in volgend venster. Hier klik je op doorgaan.

15 Pincode 1

Herhaal hier nog even je pincode, om er zeker van te zijn dat je de juiste hebt gebruikt.

16 Pincode herhalen

Jouw Android toestel is nu beveiligd tegen ongeoorloofde gebruikers. Nu is er de mogelijkheid om een aantal dingen in te stellen, maar je kan dit later ook doen.

17 Extra instellingen

Ik zal die kort even overlopen.

  1. Heb je meer dan 1 email adres, dan kan je dit hier bijvoegen.
  2. Aanvullend apps: Hier heb je de keuze over welke apps je gaat installeren.
  3. Hier bepaal je wat je op je meldingsscherm te zien krijgt. Hier kom ik in één van de volgende hoofdstukken ook nog op terug.
  4. Later instellen: Meestal gebruik ik deze optie, dan kan ik rustig bekijken hoe ik een toestel ga instellen, of naar mijn hand ga zetten.

Dit doe ik dus nu ook.

We zijn bijna klaar, dit scherm is ook weer afhankelijk van het soort van Android toestel je hebt. En dan vooral of de knoppen aan de voorkant van je toestel zichtbaar zijn, die je effectief kan zien. Of ingewerkt in je display.

Hier moet je dus van bovenaan je toestel naar beneden vegen, nadat je op “Ik snap het” hebt geklikt.

17 Extra instellingen

Het is afhankelijk van je type toestel nog mogelijk, dat je enkele keren op doorgaan zal moeten klikken.

De afbeeldingen kunnen erg verschillen van deze handleiding, maar de basis van de instellingen is voor elk toestel bijna hetzelfde.

18 melding full screen

Na al deze stappen is je Android klaar voor gebruik, en zal je het hoofdscherm/ Startscherm te zien krijgen.

20 Startscherm

Je kan nu beginnen met het het werken aan je toestel, zoals het lezen van je e-mails, surfen op het web en installeren van applicaties.

Daarover later meer.

Wil je deze handleiding in Pdf formaat?

Edited: 1 jaar  ago
ReplyQuote
Posted : 18/03/2018 4:08 pm
  
Working

Please Login or Register